OggiOggi logo


Maskers, Ratels en Hamansoren


 Bij Poeriem horen gewoonten waarvan je nóg vrolijker wordt:


Maskers

Verkleden en maskers zijn leuk, maar hebben ook met het verhaal van Poeriem te maken. Daarin doen veel mensen zich anders voor dan ze zijn: Esther vertelt aan niemand dat ze joods is, Mordechai maakt niet bekend dat hij familie is van de nieuwe koningin, en Haman gedraagt zich tegenover koning Achasjverosj heel anders dan hij in werkelijkheid is. Maar gelukkig wordt hij aan het eind van het verhaal ontmaskerd....


Ratels

Een andere bijzondere gewoonte is om bij het lezen van de megilla iedere keer als je de naam Haman hoort lawaai te maken. Op die manier vegen we zijn naam als het ware uit. Veel kinderen gebruiken een ratel maar je kunt ook iets anders nemen zoals een fluitje, trommel of een zelfbedacht instrument.

 

Het verhaal van Esther wordt in sjoel in het Ivriet voorgelezen, dus je moet goed opletten of je de naam van Haman hoort. Gelukkig zijn er altijd wel mensen die je vertellen wanneer je mag ratelen, want tijdens het lezen van de rest van de megilla moet je juist heel stil zijn zodat iedereen alle woorden goed kan horen. Of gebruik de kindermegila, daarin staat een rateltje op de plaatsen waar je lawaai mag maken.

 

Hamansoren en kiesjeliesj

Net als de meeste joodse feestdagen heeft ook Poeriem zijn eigen lekkernijen: Hamansoren (sommige mensen zeggen Hamantaschen) en kiesjeliesj.

Hamansoren zijn driehoekjes van deeg, gevuld met maanzaad of jam. Dat heeft weer te maken met het idee van verkleden: de vulling is 'verstopt'.

Kiesjeliesj is traditioneel Nederlands Poeriemgebak: gefrituurde deeglapjes met poedersuiker. Doordat ze omkrullen tijdens het bakken lijken ze soms wel wat op een oor. Tip: in plaats van een beslag te maken, kun je ook filodeeg gebruiken.


Meer over Poeriem

Wat is Poeriem?

Het verhaal van Poeriem

De vier mitswot

Knutsels

Spelletjes

Liedjes