OggiOggi logo


Dag van verzoening, vasten en vergeving


Verzoening (weer goed maken)

Voor Jom Kippoer doe je best om te zorgen dat niemand meer een reden heeft om boos op je te zijn. Heb je iets geleend maar nog niet terug gebracht? Of iets beloofd, maar nog niet gedaan? Met iemand ruzie gemaakt ? De dagen tussen Rosj Hasjana en Jom Kippoer zijn hèt moment om iets weer goed te maken met je medemensen.


Vergeving

Jom Kippoer is een dag om goed te maken, wat we tegenover God verkeerd hebben gedaan en daar vergeving voor te krijgen.

Het is een mooie gewoonte, om voor het begin van Jom Kippoer in gedachten iedereen te vergeven, waarop je in het afgelopen jaar zelf boos bent geweest.


Om in de goede stemming voor Jom Kippoer te komen, is er vooral veel dat je niet doet. Niet eten, niet drinken, je niet wassen of schoenen dragen waar leer in verwerkt is. Het is heel gewoon, om op Jom Kippoer naar sjoel te komen in mooie kleding, met daaronder een paar gympen.


Vasten

Jom Kippoer is een vastendag, gezonde volwassenen eten en drinken niet vanaf het begin van Jom Kippoer ('s avonds kort voordat het donker wordt) tot de volgende avond, wanneer het donker is. Dat is ongeveer 25 uur. Wie ziek is, mag niet vasten. Ook kinderen hoeven dat niet. Die krijgen zelfs extra lekkers, want Jom Kippoer is een feestdag. Daarover gaat het verhaal Brownies en Jom Kippoer.


Wil je toch met vasten oefenen, dan kun je wat later ontbijten. Of elk jaar een uurtje langer vasten, totdat je bar of bat mitswa bent, en dus een ‘joodse volwassene’.

 

Na afloop van Jom Kippoer volgt thuis de 'aanbijt', een gezellige maaltijd  met traditionele gerechten als viskoekjes en haringsalade met rode biet. Goede vasten en gezonde aanbijt!


Meer over Jom Kippoer

Wat is Jom Kippoer?

Jom Kippoer in sjoel

Jona

knutsels en verhalen