OggiOggi logo


Heb je het al gehoord?


Het is een mitswa om heel voorzichtig te zijn hoe we over anderen praten en schrijven.


Lesjon hara is de joodse uitdrukking voor het op een verkeerde, negatieve manier gebruiken van woorden.


Er zijn drie vormen van Lesjon hara:


1 Roddelen - wat je schrijft of zegt is waar, en het is helemaal niet je bedoeling om iemand anders daarmee te kwetsen. Maar anderen kunnen je verkeerd begrijpen en je woorden door vertellen op een heel andere manier dan jij bedoelt.


2 Kwaadspreken - wat je schrijft of zegt is waar, maar je vertelt het met een speciale bedoeling, bijvoorbeeld om je woede af te reageren. Al je vrienden moeten weten wat iemand jou heeft aangedaan. Als je boze bui over is, heb je er spijt van. Maar je woorden kun je niet meer terugnemen.


3 Lasteren - iemand die lastert verspreidt opzettelijk leugens over iemand anders, om diegene een slechte naam te bezorgen. Lasteren is de allerergste vorm van Leshon hara.VERHAAL

De praatjes van de kleermaker


JELED OPDRACHT

In een groepsapp leest Sharon dat het konijn van een klasgenoot dood is. Haar beste vriendin Liora stuurt een lachende smiley. Sharon appt meteen: dat is helemaal niet grappig! Daarna schrijft iemand dat Liora op paardrijles zit en dus vast alleen van paarden houdt. Een klasgenoot reageert: daarom hoef je toch geen hekel aan andere dieren te hebben?!

Dan volgt een nieuw berichtje van Liora: sorry, ik vind het juist heel erg, ik bedoelde een huilende smiley! Maar iemand heeft intussen al geappt: Konijnenhater! Een ander dreigt: Valse dierenbeul, we krijgen jou morgen wel! Liora appt: Huh? Waarom doen jullie ineens zo gemeen?!  En aan Sharon: HJB. Je bent mijn vriendin niet meer

 

Hoe kunnen Sharon en Liora de ruzie volgens jou het beste oplossen? Mail je antwoord naar jeled@nik.nlMeer over mitswot

Mitswot, wat betekent dat?

Verloren? Gevonden!

Hoe Motek weer veilig thuis kwam

Van harte beterschap!

Lieve papa

Welkom in onze klas

Wij en de wereld

Geef met gulle hand

Wat is de belangrijkste mitswa?