OggiOggi logo


Geen brood, maar matzes


Met Pesach eten we geen gewoon brood, maar matzes, een soort crackers. Brood is gemaakt van meel, water en gist. De gist zorgt ervoor, dat het brood in de oven mooi hoog kan rijzen. In een matze zit geen gist. Daarom kunnen ze niet rijzen en blijven ze plat.


Matzes herinneren aan de uittocht uit Egypte. Ze worden het brood van de ellende en de armoede genoemd, en daarbij denk je natuurlijk aan de slavernij. Maar tegelijkertijd zijn ze ook een symbool van vrijheid, want toen het joodse volk eindelijk uit Egypte mocht vertrekken ging dat zo snel dat er geen tijd was om gewoon brood te bakken.


Op Pesach eten we niets waar chameets in zit, en we hebben het ook niet in huis. Iets is chameets wanneer het gist en / of een van deze 5 graansoorten bevat: tarwe, gerst, spelt, haver en rogge. In veel voedsel is meel van deze graansoorten verwerkt, dus niet alleen brood is chameets, maar bijvoorbeeld ook pasta, koekjes en muesli. En eten waarvan je op het eerste gezicht niet zou denken dat het chameets is, zoals dropjes of vla. Maar ook daar zit vaak tarwemeel in!

 

Waarom is een matze geen chameets?

Matzes zijn gemaakt van tarwemeel, dus je zou denken dat je die op Pesach juist niet zou mogen eten. Maar meel op zich is nog geen chameets: dat wordt het pas nadat het langer dan 18 minuten met een vloeistof (bijvoorbeeld water) in contact is geweest. Het tarwemeel waar matzes van worden gebakken is heel speciaal meel. Vanaf het moment dat de tarwe geoogst is wordt er voortdurend op gelet dat er geen water bij komt. Ook bij het malen van deze tarwe worden speciale maatregelen genomen. Het bakken van matzes gebeurt zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 18 minuten. Dat gebeurt onder rabbinaal toezicht, in de matzefabriek van Hollandia in Enschede. 

Matzes bakken


Meer over Pesach

Wat is Pesach?

Hoera, het wordt Pesach!

Geen brood maar matzes

Het verhaal van Pesach

De Seiderschotel

Seideravond

Ma Nisjtanna

Knutsels

Spelletjes

Liedjes