OggiOggi logo


De Seiderschotel

Pesach begint met Seideravond. In 2022 is de eerste seideravond op vrijdagavond 15 april. We komen dan allemaal bij elkaar om sameen het verhaal van Pesach te vertellen, te zingen, te leren en natuurlijk ook om te eten.


Midden op tafel staat de seiderschotel, een platte schaal met bakjes waarin van alles zit dat je niet verwacht bij een feestelijke maaltijd. Want wat doet een radijsje daar, of een stuk mierikswortel? Er ligt zelfs een bot en een ei dat een beetje geschroeid is - waarom is dat? Het is precies de bedoeling dat je dat vraagt, want het zijn symbolen, die allemaal te maken met het verhaal van Pesach. Werkblad seiderschotel

 

ZEROA - botje

Een gebraden lamsbotje met een beetje vlees er aan. Het herinnert ons aan het Pesachoffer. Dat was een lammetje, dat in de tijd van het beet hamikdasj (de Tempel) op Sederavond samen met matzes en bittere kruiden werd gegeten.

 

BEETSA - ei

Een hardgekookt ei dat aan één kant een beetje geschroeid is (bijvoorbeeld door een lucifer tegen de schaal te houden). Het ei herinnert aan chagiga, een offer dat vroeger op feestdagen gebracht werd.

 

MAROR - mierikswortel

Maror herinnert aan de moeilijke tijd in Egypte. Het is meestal een stuk mierikswortel, of witlof. Mierik is een witte wortel met een heel scherpe smaak, zo sterk dat je er tranen van in je ogen krijgt. Op dat moment kun je je een beetje voorstellen hoe ellendig en benauwd het joodse volk zich in Egypte moet hebben gevoeld….

 

CHAROSET - appelmengsel

Een bruinkleurig mengsel gemaakt van appels, rozijnen, wijn en amandelen (maar er zijn ook varianten, bijvoorbeeld met dadels). Het lijkt op het leem (soort cement) dat in Egypte werd gebruikt om stenen te metselen. Charoset herinnert ons aan het harde werken van het joodse volk in Egypte. Het smaakt veel lekkerder dan het er uitziet!

Charoset recept

 

KARPAS - radijsjes en peterselie

Verse groenten waren vroeger een luxe. Door karpas (meestal worden hiervoor radijsjes of peterselie gebruikt) te eten laten we zien dat we vrije mensen zijn.

 

MATZA - matze

Bij of onder de seiderschotel liggen drie matzes. Ze zijn afgedekt met een speciaal matzekleedje of een servet. Waarom drie? Als het sjabbat of jomtov is, hebben we twee challebroden op tafel. Op Pesach gebruiken we daar twee matzes voor. De derde matze is speciaal voor Pesach: die herinnert ons aan de uittocht uit Egypte, maar ook aan de moeilijke tijd in dat land.


MEE MÈLACH - zout water

Een bakje met zout water om het karpas in te dopen. Het zoute water herinnert ons aan de tranen van onze voorouders in Egypte. Het kan op de seiderschotel staan, of ernaast.


Meer over Pesach

Wat is Pesach?

Hoera, het wordt Pesach!

Geen brood maar matzes

Het verhaal van Pesach

Seideravond

Ma Nisjtanna

Knutsels

Spelletjes

Liedjes