OggiOggi logo


Hoera, het wordt Pesach! 

Meestal merk je het niet zo heel lang van tevoren dat het binnenkort jomtov (joods feest) wordt, maar met Pesach wel! De voorbereiding voor Pesach begint met het checken van de vriezer en de keukenkastjes. Alles waar chameets in zit wordt zoveel mogelijk opgegeten. Dus niet alleen brood, maar ook crackers, koek, spaghetti en nog veel meer. In de week voor Pesach geven sommige families zelfs een chameets party met pastasalades, lasagne, cake en ander lekkers om er voor te zorgen dat al het chameets voor Pesach op is.


Pesachschoonmaak

In de weken voor Pesach wordt het huis goed schoongemaakt. In kastjes, schooltassen, onder de bank, in bed: overal wordt gekeken of er soms iets ligt dat chameets is. De avond voor Pesach is het de gewoonte om het huis door te lopen met in de ene hand een veer en in de andere een brandende kaars. Je kijkt dan nog eens goed of er ergens per ongeluk nog wat chameets is blijven liggen. Dat heet bediekat chameets. Om het spannender te maken, kan iemand anders op een paar plekken wat (ingepakt) chameets verstoppen. Alles gevonden? Dan is het huis klaar voor Pesach!

Kleurplaat Pesach schoonmaak


Pesachrecepten

Als zeker is dat er nergens meer een kruimeltje chameets ligt, komen de speciale keukenspullen en het servies tevoorschijn dat alleen voor Pesach is. Eten klaarmaken zonder granen is best moeilijk, maar gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor allerlei lekkers zonder chameets. Tijd om de oude familierecepten op te zoeken of in joodse kookboeken of tutorials te kijken hoe je ook alweer de speciale lekkernijen voor Pesach maakt, zoals:

matzeballensoep

viskoekjes

gremsjeliesj

matzetaart

pavlova


Meer over Pesach

Wat is Pesach?

Geen brood maar matzes

Het verhaal van Pesach

De Seiderschotel

Seideravond

Ma Nisjtanna

Knutsels

Spelletjes

Liedjes