OggiOggi logo


Verloren? Gevonden!


Je best doen om gevonden voorwerpen terug te bezorgen bij de eigenaar, is een mitswa. In het Hebreeuws heet deze mitswa hasjavat aveda


Weet je van wie het gevonden voorwerp is? Breng het dan zo gauw mogelijk naar de eigenaar.

Weet je niet van wie het is? Doe je best om de eigenaar te vinden. Bijvoorbeeld door in de omgeving te vragen of iemand iets kwijt is, via sociale media, verlorenofgevonden.nl of een briefje in de supermarkt.


Een vindhek is een slimme manier om de eigenaar te vinden. Je ziet ze soms in parken of winkelstraten. Wie een fietssleuteltje, knuffel, handschoen of iets anders op straat heeft gevonden kan dit aan een vindhek hangen. Wie iets verloren heeft, kan het zo weer terug krijgen.


Hierbij gaat het om kleine dingen, die voor een ander weinig waarde hebben. Een gevonden smartphone, portemonnee of iets anders dat veel waard kun je het beste naar de politie brengen.


VERHAAL

Rabbi Chanina en de kippen


JELED OPDRACHT

Maak een plan om gevonden voorwerpen op je school of sportclub zo gauw mogelijk weer bij de eigenaar terug te krijgen. Hoe kan iemand laten weten dat hij of zij iets heeft gevonden – of juist kwijt is? En hoe ga je checken of iemand echt de eigenaar is?

 

Je mag zelf bedenken hoe je het plan uitvoert, bijvoorbeeld een variant op het vindhek of via social media. Heb je een goed plan bedacht? Mail je idee naar jeled@niki.nl dan zetten wij het op deze site.Meer over mitswot

Mitswot, wat betekent dat?

Heb je het al gehoord?

Hoe Motek weer veilig thuis kwam

Van harte beterschap!

Lieve papa. lieve mama

Welkom bij ons thuis

Wij en de wereld

Geef met gulle hand

Wat is de belangrijkste mitswa?