OggiOggi logo


Welkom in onze soeka!


Een soeka staat buiten, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Het meest bijzondere van een soeka is het dak. Dat is gemaakt van riet of takken, met openingen waardoor je de hemel en de sterren kunt zien.

Het is de gewoonte, om meteen na Jom Kippoer te beginnen met het bouwen van de soeka. In warmere landen, zoals Israƫl, kan dat heel gemakkelijk. Vier palen met daartussen lakens voor de muren en een dak van palmtakken en klaar is je soeka!


In Nederland lijkt een soeka vaak meer op een huisje of een schuurtje dan een hut. De muren zijn gemaakt van houten panelen of ander stevig materiaal, zodat de soeka niet omver waait in een herfststorm. Het rieten dak kan worden afgedekt wanneer het regent. Omdat niet iedereen de ruimte heeft om zelf een soeka te bouwen, staat er vaak eentje bij sjoel. Wie er zelf wel een soeka heeft, nodigt anderen uit daar samen in te eten.


Na het bouwen van de soeka komt het leukste werk: de soeka versieren! Want tijdens de zeven dagen van Soekot proberen we zoveel mogelijk in de soeka te zijn en het zo gezellig mogelijk te maken. Je kunt een soeka versieren met slingers, tekeningen, posters of kleurplaten.


Chag sameach - een fijn feest!


Meer over soekot

wat is soekot?

loelav

zeven bijzondere gasten

verhalen en knutsels

spelletjes

liedjes