OggiOggi logo


Sefer Bereesjiet


Sefer Bereesjiet is het eerste van de vijf boeken van de Tora. Het is een boek vol verhalen: hoe de wereld is ontstaan, over het leven van de eerste mensen en het begin van het joodse volk. Van Abraham en Sara en hun tocht naar het land Kena’an, tot en met Jakov. Vanwege een hongersnood in Kena’an woont hij met zijn twaalf zonen, zijn enige dochter Dina en hun families in Egypte. Joseef, een zoon van Jakov, krijgt daar een heel belangrijke positie, hij wordt onderkoning.

 


De Tora is verdeeld in 54 stukken. Zo'n stuk heet in het Hebreeuws sidra of parasja. Iedere week heeft zijn een eigen parasja. De naam daarvan verwijst naar een van de woorden uit het begin van de parasja. De eerste parasja van het boek Bereesjiet, die ook Bereesjiet heet, wordt gelezen op de sjabbat na Simchat Tora.


Sefer Bereesjiet is verdeeld in twaalf parasjot (het meervoud van parasja). Klik op de naam van een parasja om te zien op welke sjabbat deze in sjoel gelezen wordt en voor een kleurplaat, spelletjes, een samenvatting met werkblad. Oefen tien belangrijke woorden uit elke parasja met Quizlet.


Bereesjiet

Noach

Lech Lecha

Wajeera

Chajee Sara

Toledot

Wajeetsee

Wajisjlach

Wajeesjev

Mikets

Wajigasj

Wajechie