OggiOggi logo


M&M&M&M: de vier mitswot van Poeriem


Kleurplaat 4 mitswot


1 Megilla lezen - קריאת מגלה

De megilla is een rol van perkament met daarop het verhaal van Esther in het Hebreeuws. De megilla wordt op Poeriem twee keer voorgelezen: een keer 's-avonds en een keer overdag.

Het is de gewoonte om tijdens het lezen van de megilla lawaai te maken wanneer je naam Haman hoort. Zo vegen we zijn naam als het ware uit. Na het lezen van de megilla zingen we שושנת יעקב Sjosjannat Jakov , een speciaal lied over de geschiedenis van Poeriem.

 

2 Matanot la-evjoniem - geld geven aan arme mensen - מתנות לאביונים

Op Poeriem geven we geld (aan arme mensen, zodat ook zij op een plezierige manier Poeriem kunnen vieren. Je kunt ook geld geven aan een organisatie die ervoor zorgt dat het terechtkomt bij iemand die het goed kan gebruiken.

 

3 Misjloach manot - משלח מנות

Op Poeriem (overdag) sturen we etenswaren aan vrienden. De bedoeling is om iets te geven dat je meteen op kunt eten, bijvoorbeeld chocola of fruit. Je geeft minimaal twee dingen aan een persoon, maar meer mag natuurlijk altijd!

 

Door misjloach manot te sturen wordt de vriendschap tussen mensen sterker, zoals ook in de tijd van Esther en Mordechai gebeurde. Als iemand jou misjloach manot brengt hoef je daar niet voor te bedanken. Het is immers een mitswa om op Poeriem iets aan een ander te geven. Maar als je dat niet zo aardig vindt, mag je wel zeggen 'bedankt dat je mij hebt uitgekozen om deze mitswa te doen!'.

 

4 Maaltijd se'oedat Poeriem - סעודת פורים

We sluiten Poeriem af met een lekkere, feestelijke maaltijd, want in de megilla staat dat we Poeriem vieren als een dag van 'eten, drinken en vreugde'.


Meer over Poeriem

Wat is Poeriem?

Maskers, ratels en hamansoren

Het verhaal van Poeriem

Knutsels

Spelletjes

Liedjes