JELED logo

Israël is jarig!

Jom Ha’atsmaoet

5 mei 2022

 

Jom Haatsmaoet is de onafhankelijkheidsdag van Israël.  Op 5 Ijar 5708 (14 mei 1948) werd de staat Israël uitgeroepen. Elk jaar op 5 Ijar vieren we de verjaardag van Israël.

Veel mensen hebben blauwwitte kleren aan (de kleuren van de vlag). Een beetje vreemde gewoonte is om elkaar met een plastic hamertje op het hoofd te tikken. In de middag gaan veel families barbecueën in parken en aan het strand. In sjoel worden er speciale tefillot (gebeden) gezegd zoals hallel, en stukjes uit tehiliem (psalmen)

 

Ook al woon je zelf niet in Israël, toch vieren we dat er een eigen joods land is, waar we een speciale band mee hebben. Misschien ben je er al een keertje geweest, heb je familie in Israël of wil je er later wel wonen. Er zijn op Jom Ha’atsmaoet speciale sjoeldiensten, sommige kinderen vieren een Jom Haatsmaoet feest op school en thuis eten families een lekkere maaltijd met eten uit Israël, zoals choemoes, falafel of sabiech.

 

Bij een verjaardag gaan de vlaggen uit! De vlag van Israël heb je vast wel eens gezien. Hij is wit met blauwe strepen met in het midden een mageen davied, een davidster. Blauw staat voor de kleur van de hemel, en wit voor vrede. Door de strepen lijkt de vlag op een talliet, de ‘gebedsmantel’ die joodse mannen omslaan wanneer ze dawwenen (bidden). 


Meer over Jom Ha'atsmaoet

Hatikwa

Tien namen van Israël

knutsels

spelletjes